Направих тази пита в опит да възпроизведа един вкус от детството, с който свързвах баба ми, когато ме учеше как се меси най-вкусната питка:).
Мазницата е с три вида мазнина – олио, свинска мас и масло. С мазнината се намазват блатовете на питката, и от там и името й.
Необходими са ни следните продукти:
- 1 бр. жълтък
- 1бр. белтък
- Захар – 1 с.л.
- Сол – 1 с.л. равна
- Прясно мляко – 100 мл.
- Кисело мляко – 1 ч.ч.
- Сода бикарбонат – 1 ч.л.
- Вода – топла – 100 мл.
- Мас – 1 с.л.
- Масло – 1 с.л.
- Олио – 3 с.л.
- Брашно – 800 гр.
- Сусам
- Маково семе
Разтопяваме свинската мас, маслото и олиото в микровълнова фурна.
Разтваряме маята в топла вода с добавена захар и изчакваме, докато маята шупне. Пресяваме брашното в съд, в средата правим кладенче и изливаме сместа с маята, киселото мляко, в което сме угасили содата, сол, половината от разтопената мазнина, топлото прясно мляко и белтъкът.
Разбъркваме добре и замесваме меко тесто. Ако е необходмо, добавяме брашно. Оставаме да втаса за 1 час.
Размесваме повторно добре. Отделяме топче от тестото, от което разточваме фитил. Навивме на охлювче и поставяме в средата на тавата, в която ще печем питката.
Останалата част на тестото разделяме на 2 части, всяка от които ще разделим на 3 топки.
Разточваме 3 кори до диаметър 25 см. Мажем първата и втората кора с мазнина от стопената. Образуваният кръг с 3 кори разрязваме на 8 триъгълника. Триъгълниците завиваме от широката част към върха. образуваната „кифличка“ нареждаме надълго по периферията на тавата.
От втората част от тестото разточваме 3 кори с диаметър 20 см..Намазняваме първата и втората кора и ги поставяме отново една върху друга. Разделяме на други 8 триъгълника и ги разрязваме от 1 палец под върха, до 1 палец над основата на триъгълника. Позгъваме навътре краищата от основата на триъгълника, а останалата част усукваме през разреза, докато се получи листо, както личи от долната снимка.
След като си почине за 30 минути, се намазва с жълтък и малко от останалата мазнина. Добавят се сусам и маково семе по желание.
Печем в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути, като проверяваме допълнително за готовност.
*По желание тестото може да разделим на 2 части, от които да разточим кори, които в последствие да наложим една върху друга, да усучем на руло, издърпвайки тестото, до оформянето на спретнат фитил и да го завием под формата на охлюв, както е в случая с долната снимка.