Курбан шаран

Тази година организирахме курбан в деня на християнското семейство – по време на пости. Поради тази причина решихме да направим курбана с шаран ( трябва да е с люспи), тъй като за цебта животното трябва да е цяло. Трядиционната плънка за шаран със стафиди и орехи не ми е по вкуса, затова напълних рибата със стандартна оризова плънка, заших я с голямата игла и конец за готвене. Толкова общи приказки, сега за продуктите:

  • Шаран – 2,5 – 3 кг.
  • Ориз – 1/2 ч.ч.
  • Лук – 1 глава
  • Девесил – 1 с.л. сух
  • Чесън – 3 скилидки
  • Кисели краставички – 3 бр.
  • Моркови – 2 бр.
  • Сол и пипер – 2 щипки
  • Игла и кухненски конец

Отстранявате люспите на рибата. Разрязвате я през корема.

Почиствате и измивате шарана. Моят беше подготвен в магазина. Посолявате отвътре и отвън и натривате и с черен пипер. Оставяте шарана да си почине в хладилника за половин час, докато приготвите плънката.

Самата плънка се приготвя по традиционен начин и зависи от големината на рибата. В случая ще ни е необходима половин чаша ориз. Първо нарязваме на ситно лука и го задушаваме. Нарязваме скилидките чесън и ги добавяме към лука. Когато поомекнат, прибавяме ориза и запържваме, докато стане стъклен. Следват сух девисил, черен пипер и подправки на вкус. Тук идва тънкостта на хубавата плънка. Добавяме само 2/3 от водата, или бульона, които се добавят по принцип, за да се свари ориза. Изчакваме на котлона, докато плънката поеме течността. До тук – добре.

Изваждаме шарана и напълваме с плънката коремчето. Зашиваме го с кухненския конец. Ред е на тавата. Аз използвах голямата тава на фурната. Покрих я с алуминиево фолио. Направих „легло“ от моркови и кисели краставички и поставих шарана отгоре.

Печем 1 час, или до готовност. Оставаме да поизстине, за да можем да прехвърлим в чинията за сервиране.

Мен ако питате, най-сложното при риготвянето на шарана беше прехвърлянето му в чиния за сервиране. Трябваха ми 4 ръце и 4 широки шпатули, за да успея.

Вашият коментар