Тази година реших да опитаме баклава, малко по-различна от традиционната.
Видя рецептата в кулинарна група и реших да я пробвам. Много съм доволна от резултата.
А ето и необходимите продукти:
кори за баница – 500гр.
смлени бисквити (Petit Beurre ) – 250гр.
тахан халва – 250гр.
смлени орехи – 250гр.
За поръсване: 130 мл. масло и 180 мл. олио
За сиропа: 900гр. захар и 900мл. вода, 2 ванилии, кората на 1 лимон
Смилат се орехите, бисквитите, натрошава се халвата и се смесват.
Разтопява се маслото и се смесва с олиото.
Поставя се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се слага втора и пак се намазва, слага се трета и пак се маже и на нея се слага щедро от плънката. Завива се на руло и се слага в намазнена тавичка. И така докато свършат корите и плънката. Нарязва на парчета и се маже с мазнина. Пече се до готовност. Оставя се да изстине.
Приготвя сиропа, като се посгъсти (на мен ми трябваха 15 минути на максимална степен на котлона), се добавя ванилията и настърганата кора от лимон.
Полива се баклавата с горещия сироп.
Отгоре се прави заливка от 5 с.л. захар, 3 с.л. вода, 80 г масло и 3 с.л. натурално какао.
Приготвянето на заливката е изключително лесно. Захарта и водата се смесват и разтопяват на водна баня. Когато захарта се разтопи, прибавяме маслото, сваляме от огъня и бавно прибавяме при какаото при непрекъснато разбъркване. След това глазираме готовия кекс
Баклавата се оставя се да престои една нощ.