Баклава с тахан халва

Тази година реших да опитаме баклава, малко по-различна от традиционната.

Видя рецептата в кулинарна група и реших да я пробвам. Много съм доволна от резултата.

А ето и необходимите продукти:

кори за баница – 500гр.

смлени бисквити (Petit Beurre ) – 250гр.

тахан халва – 250гр.

смлени орехи – 250гр.

За поръсване: 130 мл. масло и 180 мл. олио

За сиропа: 900гр. захар и 900мл. вода, 2 ванилии, кората на 1 лимон

 

Смилат се орехите, бисквитите, натрошава се халвата и се смесват.

Разтопява се маслото и се смесва с олиото.

Поставя се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се слага втора и пак се намазва, слага се трета и пак се маже и на нея се слага щедро от плънката. Завива се на руло и се слага в намазнена тавичка. И така докато свършат корите и плънката. Нарязва на парчета и се маже с мазнина. Пече се до готовност. Оставя се да изстине.

Приготвя сиропа, като се посгъсти (на мен ми трябваха 15 минути на максимална степен на котлона), се добавя ванилията и настърганата кора от лимон.

Полива се баклавата с горещия сироп.

Отгоре се прави заливка от 5 с.л. захар, 3 с.л. вода, 80 г масло и 3 с.л. натурално какао.

Приготвянето на заливката е изключително лесно. Захарта и водата се смесват и разтопяват на водна баня. Когато захарта се разтопи, прибавяме маслото, сваляме от огъня и бавно прибавяме при какаото при непрекъснато разбъркване. След това глазираме готовия кекс

Баклавата се оставя се да престои една нощ.

 

Вашият коментар