ГИРОС НА ФУРНА

Началото на пролетта е точният момент да се сетим за лятото, морето и вечерите край брега. Средиземноморските аромати и настроение маже да принесем в дома си с тази рецепта. Не е бърза за изпълнение, но си заслужава чакането 😉

Предварителната уговорка е, че рецептата е за 4 човека. Тъй като гиросът е хубаво да се консумира горещ, няма смисъл да правим по-големи количества, за съхранение в хладилника.

Свинско контра филе 1 200 кг.

Лук – 3 глави (ако не харесвате лук – пропуснете го)

За гиросът на фурна ще ни е необходим микс за гирос, или както в нашия случай – адаптирана версия:

  • Червен пипер – 1 к.л.
  • Лютив червен пипер – 1 к.л.
  • Мащерка – 1 к.л.
  • Риган – 1 к.л.
  • Чесън на прах – 1 к.л.
  • Босилек 1 к.л.
  • Целина 1 к.л.
  • Черен пипер – 1 к.л.

Олио – 1 к. ч.

Сместа се приготвя като сухите съставки се смесят с олио.

Започваме с нарязването на добре охладеното месо. Може да го оставите във фризера за 15-20 минути, за да се стегне добре филето. Разрязва се на 0,5 до 1 см. пържоли.

Преплитане на конците

Пържолите се намазват със сместта за гироса и започват да се редят върху оплетката от конци. На първи ред се слагат по 2 пържоли, намазани със овкусеното олио. Следва ред лук. Други две пържоли се нареждат напреко на първите и така, докато свършат пържолите. Образува се нещо като куб, върху който се излива остатъка от сместа за гирос. Конците се стягат и завързват добре. Кубът се завива със свежо фолио и се оставя в хладилника за 7-8 часа.

Охладения гирос

Пече се 2 часа на вентилатор,като на всеки половин час се пълива със отпуснатия при печенето сос.

Приятен апетит!

Не го оставяйте да изстине 🙂

Вашият коментар