ЗАДУШЕНИ ПРЕСНИ КАРТОФКИ

Тази рецепта е най-вкусна с дребни пресни картофчета.

Продукти: 

  • Пресни картофи – 600 гр.
  • Пресен морков – 1 бр.
  • Лук – 1 глава
  • Олио – 5-6 с.л.
  • Чесън – 1-2 скилидки
  • Копър – 1 връзка

 

 

Приготовление:

Картофите се измиват обилно с вода или се претриват допълнително през сол, за да се отстранят люспите. Изчакваме да се отцеди водата. По-едрите картофи се нарязват без да се белят, а по-дребните се оставят цели.

Нарязваме морковчето на колелца, а лука на филийки.В сгорещена касерола сипваме олио, колкото да покрие съда. Добавяме щипка сол и изсипваме морковчето и лука. 

След като се задушат, добавяме картофите и разбъркваме с дървена лъжица 1-2 минути, докато картофите започнат да стават златисти. Добавяме в касеролата 200 мл. вода и слагаме капака. Картофките трябва да са покрити до средата с вода и започват да се задушават.

Поставяме капака и намаляваме силата на котлона на умерен огън. През няколко минути разбъркваме картофите, докато започнат да поомекват. След около 20 мин. махаме капака, за да се сгъсти образувалия се бульон. Готвенето продължава още ок. 10 мин. до пълното омекване на картофите.

През това време накълцваме на дребно 1 голяма връзка пресен копър. Добавяме в края на готвенето. Разбъркваме добре и дърпаме от котлона, докато ястието се успокои.

Koftewithfreshpotatos

„Гарнираме ястието с  кюфтенца на фурна“ или настъргано бяло саламурено сирене!

Вашият коментар