ДА ПОДГОТВИМ ДОМА ЗА ЗИМАТА

Вие вероятно сте направили пролетно почистване. Както всички знаем, почистване веднъж в година не е съвсем достатъчно, за да запази повечето домове наистина блестящи.

woman

Така че есенния сезон е подходящ за основно почистване на дома преди студеното време и празниците да ви завладеят. Изведете кофи, метли, и четки – време е за Есенното почистване!

 

  1. Отделете летните вещи

Опаковайте всички плажни играчки, хамаци, столове, грилове, спортни съоръжения и мебели за открито, и др. Това е голяма задача, но съхраняването на тези вещи през зимата, докато няма да ги използваме означава, че те все още ще бъдат в добра форма, когато дойде време да ги поставим по местата им отново следващата пролет.

Използвайте фолио или херметически затворени, здрави текстилни опаковки или контейнери,  за да ги предпазите от прах, насекоми и гризачи.

  1. Измийте прозорците и вратите

fensterputz1Прозорците са очите на дома,  не ги оставяйте прашни! Те ще пропускат повече светлина и топлина в дома, ако са чисти.Отделете време, за да ги почистите сега, докато температурите са все още разумни, така че  да не се притеснявате, когато се опитате да се поставите коледните светлини по тях след няколко месеца! Белите врати и рамки на прозорците се измиват най-добре със смес от 1 литър вода и 1 супен лъжица амоняк. Цветните пък се почистват с прецедена чаена запарка – на 1 литър гореща вода се слагат две лъжици сух чай. Петната от вар или маджун по стъклата остържете с бръснач, а следите от блажна боя се премахват с терпентин.

  1. Почистете външните стени, тавани, щори и тапицерията на градинските мебели

Използвайте четката с дълга дръжка,за да почистите стените, таваните и външните щори. Ако се притеснявате да не повредите повърхностите, използвайте дамски чорап, с който да опаковате четката, за да сте сигурни, че няма да оставите следи от почистването.

Меките тапицерии можете да почистите с прахосмукачка, като увиете четката с марля, двоен слой, напоена с разтвор на сол във вода – 1 ч.л. сол на 1 литър вода. Внимание, тапицериите от плюш и кадифе не бива да се почистват с прахосмукачка. Най добре ги изтрийте с мека, влажна, топла кърпа по посока на косъма. Мазните петна можете да премахнете с пречистен бензин или смес от вода и амоняк, в съотношение 2:1 или вода и оцет, в съотношение 1:2. За зелени платове не ползвайте амоняк, тъй като той променя зеления цвят.

dermatin

Дерматинът и кожата могат да се почистят с влажна кърпа и да се излъскат с леко разбит яйчен белтък. Петна по кожена тапицерия се премахват със смес от нишесте и бензин в съотношение 1:1, нанася се, оставя се да изсъхне и се почиства.

  1. Отървете се от праха

Почистете основно и ъглите на стаите, первазите на прозорците и мрежите против насекоми,

цоклите, вентилационните отвори, под хладилника, и т.н. Ако имате домашни любимци – вероятно ще бъде наложително да третирате дома по подходящ начин, за да се избавите от козината, която се е събрала в трудно достъпните места през топлите месеци.

  1. Подгответе килимите и пътеките

Направете това, в началото на есента и за предпочитане в топъл ден, така че прозорците да останат отворени, за да се проветрят добре килимите и да изсъхнат на чист  въздух. Преди да започнете почистването на килима, отстранете евентуални петна. Килимът се почиства на място с мека четка, натопена в разтвор от 1 литър вода и 2 с.л. амоняк. В случай, че не сте сигурни, дали можете да използвате амоняк върху килима, то  направете си разтвор от вода с омекотител за дрехи. След почистване изтрийте килима с кърпа до изсушаване. Не повтаряйте тази процедура по-често от 2 пъти в годината.

  1. Проверете килера

Храните, на които се радвахме през пролетта и лятото скоро ще дадат път на топлите супи и празнични лакомства. Използвайте вашите чек-листи и описи за стоките, които съхранявате в килера, така че да имате по-добра представа за това, което ще трябва да добавите към вашия склад. Сега е моментът да подновите съдържанието на бурканчетата със сухи подправки.

  1. Извадете топлите постелки

Нощите стават все по-студени. Време е да извадим дебелите завивки от шкафа. Предвидете слънчев ден, в който да проветрите на въздух завивките, за да се освежат и да погълнат последните слънчеви лъчи. Сложете в памучни чаршафи по-тежките одеала в долната част на леглото в случай, че те са необходими.

  1. Организирайте гаража

Вероятно ще съхранявате много повече неща в гаража през зимата. Косачки за трева, велосипеди, инструменти и други е най-добре, когато се съхраняват от дъжд, сняг, и екстремни температури. Направете място за всичко и се уверете, че можете бързо и лесно да достигне до нещата, които все още може да се наложи да се използвате през зимата.

  1. Помислете за цветята

herbstimpressiomСега е моментът да осигурите по-големи саксии за растенията, които ще украсяват дома и през зимата. За сезонните цветя може да се погрижите малко по-късно. Вероятно те ще продължат да ни радват в градината или на балкона още известно време.

  1. Да подготвим отоплителна система

Извикайте фирма, за да направи профилактиката на външните тела на климатиците. Подменете или почистете филтрите и проверете каналите за отвеждане на конденз,, които може да се нуждаят от почистване. Проверете състоянието на малките отоплителни тела и почистете комините.

 

  1. Не забравяйте крушките на открито

Може би няма да искате да сменяте крушки в минусови температури, така че направете го сега! Почистете плафониерите и отървете  осветителните тела от полепнали насекоми и мръсотия .

  1. Направете проверка за безопасност на дома

Подменете  батериите в детекторите за дим и движение, проверете пожарогасителите, прочистете каналите и проверете надеждността на вашия водопровод. Някои зони на дома може да се наложи да бъдат по-добре изолирани, за да се запазят тръбите от замръзване. Уверете се, че няма течове, особено навън.

 

Ако имате нужда от още няколко съвета за експресно почистване, за да започнете, опитайте тези  тук.

 

resume

Вашият коментар