ПАСТИ РУСКИ ШАПКИ

Идеята за тези пастички „копирах “ от моя приятелка – кулинарка. Реших да ги приготвя у дома по специален повод.

Пастите са изключително наситен шоколадов вкус и определено следващият път, когато ги правя ще удвоя дозата.

ИМАМЕ НУЖДА ОТ СЛЕДНИТЕ ПРОДУКТИ:produkti1a

Продукти за блата:

  • Яйца -5 бр.
  • Захар – 150 гр.
  • Меко масло -150 гр.
  • Натурално какао – 2 с.л.
  • Брашно -2 с.л. с връх
  • Смлени орехи – 100 гр.
  • Ванилия – 1-2 п.

 

За крема:

 

  • Меко масло – 50 гр.
  • Смлени изрезки от блата – 100 гр.
  • Шоколад ( използвах бял )- 150 гр.
  • Какао – 2 с.л.
  • Есенция ром -1-2 капки

 

glazurabial6fuflad

 

За овалване:

  • Смлени орехи (или бели кокосови стърготини) – 50 гр.

Глазура:

 

  • Какаов кувертюр  – 100 гр.
  • Растително масло – 1 с.л.
  • 2 с.л. какао

Приготвянето на блата:

Разделяме  яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиваме  белтъците с 50гр. захар на сняг.
След това разбиваме и маслото с останалите 100гр. захар и жълтъците. Разбиваме с миксер докато видим балончета.
Към тази смес добавяме брашното,какаото,ванилията и орехите.
Накрая към жълтъчния крем изсипваме постепенно белтъците и разбъркваме внимателно с дървена лъжица, за да запазим пухкавостта на сместа.

blat1
Покриваме  тавата на фурната с хартия за печене, която намасляваме допълнително с няколко капки растителна мазнина.

Изсипваме сместа и я разнасяме равномерно.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути.
Оставяме блата да си почине в тавата и да се охлади.

През това време приготвяме крема:

Разтопяваме шоколада с маслото. Добавяме какаото и есенцията. Смиламе 100 гр. изрезки от тези, които остават от блата и ги добавяме към крема.

Оставяме крема да се охлади и сгъсти.

Сглобяване на сладките:

С формичка с диаметър 5 см.  или по-голяма, изрязваме кръгове от блата, както е върху хартията в тавата. Внимателно поставяме ринга, въртим наляво, надясно и отново наляво и вдигаме формичката, заедно с отрязаното кръгче блат и пренасяме в чиния.

Получават се около 20/25 броя кръгчета.

Ако изрязвате пасти с по-голям диаметър, трябва да предвидите по три кръгчета за паста, за да се запази ефекта на шапката.

img_20161101_123545

Върху всяко кръгче слагаме лъжица от крема и покриваме с друго кръгче. Притискаме леко и размазваме крема по страничната повърхност на пастичките.

Покриваме пастите отстрани с крем по цялата повърхност и ги овалваме в орехи.

Глазурата разтопяваме на водна баня (или в микровълнова фурна) и  с лъжичка нанасяме върху всяка пастичка, като внимаваме да не се разтече отстрани.

Изчакваме да изстине първия слой шоколад и повтаряме процедурата. Работим внимателно и разнасяме глазурата от центъра към края с лъжицата.

 

ruski-shapki1

Оставяме на хладно, за да се втвърди глазурата.

Внимание! Вдигнете пастите на високо, за да ги откриете всичките, когато дойде време да сервирате.

Аз не се сетих за това и бях изненадана в последният момент къде са ми избягали половината шапки;-).

2 thoughts on “ПАСТИ РУСКИ ШАПКИ

  1. Прекрасно си ги представила, няма как да не опитам да ги приготвя и аз, но ще имам в предвид съвета ти за поставянето им на високо… 🙂

    Liked by 1 person

Вашият коментар