Идеята за тези пастички „копирах “ от моя приятелка – кулинарка. Реших да ги приготвя у дома по специален повод.
Пастите са изключително наситен шоколадов вкус и определено следващият път, когато ги правя ще удвоя дозата.
ИМАМЕ НУЖДА ОТ СЛЕДНИТЕ ПРОДУКТИ:
Продукти за блата:
- Яйца -5 бр.
- Захар – 150 гр.
- Меко масло -150 гр.
- Натурално какао – 2 с.л.
- Брашно -2 с.л. с връх
- Смлени орехи – 100 гр.
- Ванилия – 1-2 п.
За крема:
- Меко масло – 50 гр.
- Смлени изрезки от блата – 100 гр.
- Шоколад ( използвах бял )- 150 гр.
- Какао – 2 с.л.
- Есенция ром -1-2 капки
За овалване:
- Смлени орехи (или бели кокосови стърготини) – 50 гр.
Глазура:
- Какаов кувертюр – 100 гр.
- Растително масло – 1 с.л.
- 2 с.л. какао
Приготвянето на блата:
Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Разбиваме белтъците с 50гр. захар на сняг.
След това разбиваме и маслото с останалите 100гр. захар и жълтъците. Разбиваме с миксер докато видим балончета.
Към тази смес добавяме брашното,какаото,ванилията и орехите.
Накрая към жълтъчния крем изсипваме постепенно белтъците и разбъркваме внимателно с дървена лъжица, за да запазим пухкавостта на сместа.
Покриваме тавата на фурната с хартия за печене, която намасляваме допълнително с няколко капки растителна мазнина.
Изсипваме сместа и я разнасяме равномерно.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 минути.
Оставяме блата да си почине в тавата и да се охлади.
През това време приготвяме крема:
Разтопяваме шоколада с маслото. Добавяме какаото и есенцията. Смиламе 100 гр. изрезки от тези, които остават от блата и ги добавяме към крема.
Оставяме крема да се охлади и сгъсти.
Сглобяване на сладките:
С формичка с диаметър 5 см. или по-голяма, изрязваме кръгове от блата, както е върху хартията в тавата. Внимателно поставяме ринга, въртим наляво, надясно и отново наляво и вдигаме формичката, заедно с отрязаното кръгче блат и пренасяме в чиния.
Получават се около 20/25 броя кръгчета.
Ако изрязвате пасти с по-голям диаметър, трябва да предвидите по три кръгчета за паста, за да се запази ефекта на шапката.
Върху всяко кръгче слагаме лъжица от крема и покриваме с друго кръгче. Притискаме леко и размазваме крема по страничната повърхност на пастичките.
Покриваме пастите отстрани с крем по цялата повърхност и ги овалваме в орехи.
Глазурата разтопяваме на водна баня (или в микровълнова фурна) и с лъжичка нанасяме върху всяка пастичка, като внимаваме да не се разтече отстрани.
Изчакваме да изстине първия слой шоколад и повтаряме процедурата. Работим внимателно и разнасяме глазурата от центъра към края с лъжицата.
Оставяме на хладно, за да се втвърди глазурата.
Внимание! Вдигнете пастите на високо, за да ги откриете всичките, когато дойде време да сервирате.
Аз не се сетих за това и бях изненадана в последният момент къде са ми избягали половината шапки;-).
Приготвяй смело, със сигурност ще останеш доволна от резултата;-)
ХаресвамХаресвам
Прекрасно си ги представила, няма как да не опитам да ги приготвя и аз, но ще имам в предвид съвета ти за поставянето им на високо… 🙂
ХаресвамLiked by 1 person