СИРОП ОТ БЪЗ

НЯМА КАК ДА ПРОПУСНЕТЕ ТАЗИ НАСЛАДА!

У дома поне не се е случвало да пропуснем да си правим от напитката и да й се наслаждаваме вечер на открито…. Да, вярно е, че рецептата е за 8 литра и да, всъщност напитката трудно се задържа повече от 24 часа….хм…

Sirop ot byz

  • 20-25 цвята бъз
  • 1 кг. захар
  • 8 лит. студена вода
  • настърганата кора и резените на 1 голям лимон
  • изцеден сок от още 1 лимон
  • 1 пак. лимонтозу
  • /В случай, че харесвате газирания вариант на напитката, може да не слагате зърна с ориз в сместа, а просто да оставите съда със сиропа на светло и топло и той ще се газира по естествен път/

Цветовете се заливат с водата . Добавя се захарта и  лимонената киселина. Оставя се да престои поне 24 часа, докато се разтвори захарта. 

Друга рецепта за по-наситен аромат:

  • 40 цвята бъз
  • 1,5 кг захар
  • 11 литра вода
  • 5 лимона – изцедени и нарязани 
  • 1 пак. лимонтозу

 

Прецежда се и се поднася с лед и резени лимон.

Sirop ot byz1d
След стопяването на захарта, в случай, че ви е останало от напитката, може да бутилирате количеството и да го стерилизирате за 15 мин.

 

И остана да кажем  PROST! ИЛИ CHEERS!

/в случай, че сме „разредили“ напитката с нещо с алкохолен градус;-)/

N.B.: На мен още не ми се е случвало да ми остане, но тази година ще направя по-големи количества, за да пробваме и бутилирания вариант.

Вашият коментар