НЯМА КАК ДА ПРОПУСНЕТЕ ТАЗИ НАСЛАДА!
У дома поне не се е случвало да пропуснем да си правим от напитката и да й се наслаждаваме вечер на открито…. Да, вярно е, че рецептата е за 8 литра и да, всъщност напитката трудно се задържа повече от 24 часа….хм…
- 20-25 цвята бъз
- 1 кг. захар
- 8 лит. студена вода
- настърганата кора и резените на 1 голям лимон
- изцеден сок от още 1 лимон
- 1 пак. лимонтозу
- /В случай, че харесвате газирания вариант на напитката, може да не слагате зърна с ориз в сместа, а просто да оставите съда със сиропа на светло и топло и той ще се газира по естествен път/
Цветовете се заливат с водата . Добавя се захарта и лимонената киселина. Оставя се да престои поне 24 часа, докато се разтвори захарта.
Друга рецепта за по-наситен аромат:
- 40 цвята бъз
- 1,5 кг захар
- 11 литра вода
- 5 лимона – изцедени и нарязани
- 1 пак. лимонтозу
Прецежда се и се поднася с лед и резени лимон.
След стопяването на захарта, в случай, че ви е останало от напитката, може да бутилирате количеството и да го стерилизирате за 15 мин.
И остана да кажем PROST! ИЛИ CHEERS!
/в случай, че сме „разредили“ напитката с нещо с алкохолен градус;-)/
N.B.: На мен още не ми се е случвало да ми остане, но тази година ще направя по-големи количества, за да пробваме и бутилирания вариант.