ПЕЧЕНО СЛАДКО ОТ КАЙСИИ

PfiersicheТази година се сдобих с малко кайсии, с които реших да направя сладко на фурна.

За по-сигурно използвах традиционните пропорции:

ПРОДУКТИ:

Кайсии – 1 кг.

Захар – 1 кг.

Лимонтозу – 1 ч.л.

 

Малкият трик за лесно белене на кайсии:

Измиваме кайсиите и правим с нож две резки на кръст на мястото, срещуположно на дръжката . След това изсипваме плода във вряща вода за 1-2 минути, докато леко се набръчка ципата. Вадим с решетъчна лъжица и прехвърляме в купа с ледена вода.

Обелваме плода и го нарязваме на парченца в дълбока тава за печене. Поръсваме със захар и го оставаме да престои няколко часа.  Кайсиите отпускат сок и омокрят захарта. Печем на 200 ° С за 15 минути.  След  няколко часа повторно запичаме за 15 минути. На този етап вероятно ще се появи пяна, която отстраняваме с решетеста лъжица. В случай, че обичате това сладко с добавени запечени ядки, то ги добавете при второто загряване на сместа.

При последното запичане следим за сгъстяването на сладкото до момента, в който капката от сока няма да се разтича.Pfiersiche1a

В случая аз добавих лимонтозуто направо преди третия етап. При този етап парченцата от плода се запичат леко и се карамелизират.

 

Готовото сладко разсипваме в сухи буркани и затваряме веднага с капачка.

 

Pfiersiche2c

Съхраняваме на тъмно и хладно.

 

 

 

 

 

Вашият коментар