10 начина да си направим сладолед у дома

Съвременният сладолед е десерт с древна история. Първите му фенове са го приготвяли още през 3000 г. пр.н.е. в Китай, а преди 4000 години пристига и в Европа. Има информации, че  сладоледа влиза в Европейското меню още през ХVІ век.

Десертът, направен от “ледено мляко, подсладено с мед”, по онова време било любимото лакомство джелато в Италия.
Оттам благодарение на Екатерина Медичи преминава във Франция, след това в Британия, където наричат новото чудо леден крем.

Американският млекар и майстор на сметана Джейкъб Фъсел пръв се е сетил още през 1851г. как да печели от този изкусителен сладкиш. Той изгражда първата фабрика за сладолед в Балтимор.
В процеса на замръзване, консистенцията на сладоледа става на шуплести кристали. Сладолед с такава структура е признак за по-ниско качество. Стремете се домашният Ви сладолед да е винаги кремообразен и плътен на вид. Това налага разбъркването му 2 или 3 пъти, по време на няколкото часа престой във фризера.

Както споменахме в предната статия, сладоледът е десерт с много сметана и ароматна част във вид на плод, ядки, желета итн., всичко зависи от Вашия вкус и страст.

Съхранението на лакомството: 1-2 дни в камерата и няколко месеца във фризера….Предполагам, че това важи за хора с огромни фризерни складове….За бога, в чий домашен фризер трябва да е скрит, за да го оставят да чака няколко месеца?!? *** Предполагам, че и в Аляска си хапват от този десерт?!

И така, ще публикувам домашния си хит за миналото лято.

N.B. : Мога да споделя, че дозата от три килограма със сигурност издържа цели 2 дни във фризера…по личните ми наблюдения 😉

 

ТРОЙКА СПАТИЯ
Продукти:

500 мл сметана
250г захар
6 яйца
3-4 с.л.какао
200 гр. шоколад
60 гр. лешници
60 гр. стафиди
50 гр. масло
600 мл. пр. мляко
3 ч.л. канела
3 ч.л. алкохол /за стафидите/

Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме на сняг с половината захар и прибираме в хладилника. Напояваме стафидите в алкохола. На котлона слагаме в тенджера 3 с.л. захар и 50 гр. масло и карамелизираме. Когато се получи тъмен карамел, изливаме млякото и останалата захар и добавяме жълтъците. Затопляме на водна баня до изсветляване на сместа и дърпаме тенджерата настрани, за да се охлади / това е основата за нуга-крема/.
Изваждаме двете основи от хладилника, заедно с 4 бр. съдове за сладолед и започваме смесването:

Първи съд:
Белтъци, нуга основа + канелата + стафидите
Втори съд:
Нуга основа + стопен на водна баня /горещ/ шоколад + какаото на прах
Трети съд: Нуга основа + счукани и надребнени лешници + парченца шоколад

Четвърти съд : /смес от остатъците на вс. съставки/

При сервиране: три топки от основните смеси + дръжката на спатията от кутията остатъчната смес/ дръжката се изрязва като триъгълник и оформя с нож или формичка за курабийки, докато сладоледа е още в кутията

Ванилов сладолед

Продукти:

6 жълтъка
110 гр. захар
300 мл. прясно мляко
300 мл. сметана
2 пакетчета ванилия
12 капки ванилова есенция

Начин на приготвяне:
• Разбийте на пяна жълтъците със захарта.
• В изплакната със студена вода тенджера изсипете млякото, сметаната, ванилията и загрейте, докато сместа заври.
• Свалете съда от огъня, след което при непрекъснато бъркане прибавете жълтъчно-захарната смес до пълното смесване.
• Бъркайте докато се сгъсти.
• Когато се охлади, поставете във фризера.

Лимонов сладолед

3f172e731e8023d10a4aa3192aa49b2d

 

Продукти:

230гр. захар
450мл вода
150мл сок от лимон

Начин на приготвяне:
• На умерена температура в продължение на 5 мин. варете водата и захарта.
• Охладете и смесете с лимоновия сок, след което поставете във фризера.
• Когато сместа започва да стяга, извадете съда и разбийте още веднъж и върнете в замразителя.

Плодов коктейл:

4eb7cf5335c0a1f9b67386ed8ba0127c
Pinterest

Продукти:

500г плодове (ягоди, праскови, малини, сливи)
100г захар
сока на 1 лимон

500 мл. сметана

 

Начин на приготвяне:
• Меката част на плодовете ги разбивате с миксер или настъргвате на ситно.
• Прибавете захарта и лимоновия сок.
• Замразете за не по-малко то 3 часа.
• Замразената плодова маса я разбийте още веднъж с миксер, за да стане по-нежна. Добавете към разбитата сметана.
• След това поставете във фризера.
• Сладоледът ще стане особено изискан на вкус, ако при разбиването на плодовете добавите и 120 мл бяло вино или шампанско.

Сладолед с плодове и ментов сос

4 порции

Продукти:

400г сметанов сладолед
400г ягоди
2 банана
1/4 пъпеш
1/4 ананас
1 лимон
кората на 1/2 лимон
140г пудра захар
3 стръка прясна мента

Начин на приготвяне:
• Откъснете листата на ментата, измийте ги и ги нарежете на ситно.
• Сложете да заври 150мл вода с пудрата захар, половината от нарязаната мента и лимоновата кора.
• Оставете да ври в продължение на 2 минути.
• Отстранете от огъня и оставете да изстине.
• Обелете и почистете плодовете.
• Бананите ги напръскайте с лимонов сок, за да не почернеят.
• Нарежете всички плодове на кубчета, с изключение на ягодите.
• Разбъркайте ги в купа и полейте с прецедения захарен сироп.
• Сложете в хладилника за 30 минути.
• В момента на сервиране разпределете плодовете в 4 купички или чашки, и поставете във всяка по една топка сладолед.

• Може да се използват плодове според сезона и вашия вкус, но винаги избирайте меки плодове, които могат да поемат сиропа.

Сладоледени торти
• Този вид торти се приготвят изцяло от сладолед или сладолед и блат.
• Блатът може да се приготви от различни видове тесто: белтъчно, нишестено или други.
• Използва се готов или домашно приготвен сладолед.
• Сладоледените торти не се сервират съвсем твърди. Те се изваждат от камерата и се слагат в хладилника от 30 минути до 1 час преди сервиране.
• Ножът за разрязване на сладоледената торта трябва предварително да се потопи в гореща вода и да се избърше.

Сладоледена торта с целувки

Продукти:

6704fa9f4f59b01073e7cf456ccd1482
Торта Павлова в студен вариант мммммм

2 готови целувчени блата

/по рецепта на моя любимец Рудолф ван Веен за торта Павлова (виж линка към снимката) /
250г замразени ягоди
500г готов сметанов сладолед
45г пудра захар
1 ванилия

  • Начин на приготвяне:
    • Ягодите се изсипват в чиния и се оставят 3 часа да се размразят при стайна температура.
    • Изстудената сметана се разбива със захарта и ванилията с миксер на гъст крем и се слага в хладилника.
    • Слага се първия целувчен блат.• Покрива се със сметановия сладолед и ягодите.
  • Залива се с ягодово желе или сос
  • Поставя се втория целувчен блат
  • Покрива се със сладолед и ягодово желе или сос
  • Отгоре се украсява с нарязани плодове, наръсени с пудра захар и ванилия

 

 

55ad6131e1969fbd69f3787694ba68b8
Повече инфо от тук:

 

Обикновен домашен сладолед

Продукти:

1л прясно мляко
250г захар
8 жълтъка
ванилия

Начин на приготвяне:

Сварете прясното мляко със захарта и ванилията.
Смесете 8-те жълтъка с малко от кипналото мляко, след което постепенно го доливайте.
Поставете съда на умерен огън и бъркайте, докато сместа се сгъсти.
След това прецедете и охладете.
Това е основен сладолед, с който можете да приготвите редица други видове: с нескафе, с млени лешници или какао.

 

 

 

 

Вашият коментар