Сладко от зелени орехчета

Наскоро се впечатлих от приятелка, която е планирала тази година непременно да си прави сладко от зелени орехчета…. Замислих се, че само съм чувала за такова и винаги съм се чудела за вкуса на това сладко ….За ореха знам, че е защитено дърво и веднъж посаден е невъзможно да бъде кастрен, преместен или отсечен.

 

В сезона на орехите
В сезона на орехите

Запитах се: Защо? Само заради сянката, която прави ли? Или има нещо, което пропускам И зарових из нета 😉 ……

Факт е, че орехите притежават вещества, които убиват болестотворните бактерии.  Листата и сокът му често се използват в борбата с тях.

***

Зелените листа на орехите – идеални в борбата с насекомите – например молците.
Най-простото е да направим букет от орехови листа и да го натопим във вази, за да се предпазим от нежеланите натрапници.  Аз много често ги изсушавам и ги поставям в шкафовете сък зимните дрехи в торбички от тензух или от друга пропусклива материя.

***

Всички знаем, че орехите са супер храна, и укрепват имунитета, но и Зелените орехчета никак не са за подценяване. Наред с витамините B1, B2, B8, E, C, калий, калций, магнезий и желязо, танин,  органични киселини, етерични масла и минерални соли, те притежават и големи количества йод, който се усвоява лесно от организма. Съдържат също и витамин P , който укрепва капилярите и подобрява кръвообращението ……

….така, така……започна да става интересно… Аз обичам натуралните имуностимуланти, както всички знаем…

Извлекът от зелени орехи с мед помага при:

  • Бронхити и болести на гърлото и респираторния тракт
  • Пречиства кръвта и лимфата от токсини
  • укрепва имунната система
  • Подобрява паметта и работата на щитовидната жлеза
  • Подобрява хормоналния баланс и физическата активност
  • Помага за по-бързото зарастване на рани

Сокът от зелени орехи е концентрат на органичния йод, който въздейства на щитовидната жлеза, подобрява мозъчната функция и паметта. Лечебните му свойства имат положително действие върху черния дроб и чревните паразити, и също е активна мярка в борбата с хронични системни гъбични поражения (микоза) и вирусни инфекции.

 Аха, ето че това си е находка…… природно средство за борба с вирусите, пълно с ценни микроелементи, подходящо за деца и възрастни в едно семейство…. изобщо не мога да го отмина без да проуча как да се възползвам от полезните му съставки във фамилното ежедневие…

 

Зелените орехчета се използват за различни отвари и настойки, с които се цели да се укрепи имунната система, подобряването на обмяната на веществата, раздвижване на лимфата, очистване на кръвта и нормализирането на стомашно-чревната дейност.

 

Рецепта за сироп от зелени орехи с мед срещу бронхит

Взимаме 40 зелени  орехчета и 1 кг мед. Орехчетата се измиват добре, изсушават се и се разделят на четвъртинки. Слагат се в стъклен съд, заливат се с меда и се оставят да престоят на тъмно и хладно 30 до 40 дни.

Sladko ot oreh4eta

През това време орехчетата потъмняват. Внимавайте при нарязването на орехчетата, носете ръкавици, защото ръцете се боядисват.

Медът също потъмнява и накрая получаваме тъмен сироп.

Приема се по една супена лъжица сутрин на гладно.

 

Ето една ретро-рецепта за сладко от зелени орехчета, от тефтера с рецепти на моята леля:

Необходими продукти за сладкото от орехчета

100 бр.  орехчета

1кг захар

2 чаени лъжички лимонтозу – една при беленето и една при варенето

0,5 л вода

Начин на приготвяне на сладкото от орехчета

Избират се сто на брой еднакви орехчета преди да започнат да се образуват ядките.

Зелената кора се обелва желателно с ръкавици, защото много цапат ръцете и се измиват трудно. Слагат се веднага в съд с вода, в която има една чаена лъжичка лимонтозу, за да не потъмняват. Орехчетата се загряват до завиране на котлона и веднага водата се изхвърля. За по-удобно се използва гевгир.

Веднага се поставят под течаща вода.

Това се повтаря 4-5 пъти, за да се премахне горчивината на орехчетата. Последната вода трябва да не е кафява. Добре е да се прецени какви съдове да се използват и къде да се изхвърля водата, защото орехчетата много боядисват. Възварява се захарта с половин литър вода за около 5 минути. Слагат се орехчетата и се варят.

Образувалата се пяна по време на варенето се отпенва.

 

Орехчетата се варят докато от сиропа се образува капка без да се оттича върху суха порцеланова чиния.

Сладко от зелени орехчета
Оставете сладкото да се охлади с капачката надолу

Другият показател, че сладкото е готово е образуването на „сапунени“ мехурчета в целия съд. Три минути преди спирането  на котлона се поръсва една чаена лъжичка лимонтозу и се разбърква. Ако след отнемането от огъня има пяна, съда се разклаща леко. Така пяната се събира в средата и лесно се обира. Не е желателно да има пяна, защото сладкото се озахарява. Сладкото се оставя за няколко минути да се поохлади и се разлива в затоплени бурканчета. Запечатват се и обръщат с капачката надолу.

И … да ви е сладко!

 

 

2 thoughts on “Сладко от зелени орехчета

Вашият коментар