Лозови сарми с булгур и бял сос

Най-накрая успях да направя лозови сарми. Това е една от любимите ми рецепти и с нетърпение чаках лозовите листенца да пораснат достатъчно големи, за да приготвя ястие с пресни лозови листа, вместо все да притичвам до магазина за консервирани.

За тази рецепта се изисква повече търпение и не малко умение за сгъването на сарми. Според майка ми, аз все още не ги правя перфектни, за това пък се упражнявам редовно и ставам все по-добра в това ;-)…..

 

Необходимите продукти:

IMG_20160604_092811
Лозови сърмички с булгур
  • 30-40 лозови листа.
  • 1/2 кг. кайма /смес/
  • 1 средна глава кромид лук
  • 1/2 ч.ч. булгур
  • 1/2 връзка джоджен
  • 1/2 връзка копър
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • няколко зелени джанки

За белия сос:

  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1/2 опаковка майонеза-100 гр.
  • 1 с.л. брашно

Нарязваме лука на много дребно, или го настъргваме с ренде. Накълцваме зелените подправки. Добавяме нарязаните продукти заедно с ориза към каймата и омесваме добре.

Отделно изплакваме добре и попарваме лозовите листа в тенджера с 1-2 литра вряща вода и 1 ч.л. сол. Охлаждаме листата под течаща вода и ги слагаме в чиния. Естествено не забравяме да отрежем предварително дръжките на листата.

 

Върху суха плоска чиния слагаме листенце с жилките нагоре. Слагаме 1 „пръстче“ от сместа с каймата върху първата трета от листчето, там, където преди това сме отрязали дръжката. Загъваме каймата от ляво и от дясно така, че да се получи стегнат правоъгълник и започваме да навиваме на рулце. Подреждаме стегнатите рулца в тенджера и заливаме с вода така, че да ги покрие. Отгоре аз винаги поставям чиния, за да не се разместват по време на варенето. Включвам котлона и така поне 40 минути. От време на време доливаме вода, ако се наложи.

Докато изтече времето  си смесваме съставките на соса и изливаме на 2 – 3 места в тенджерата. Леко я разклащаме, за да се разпредели равномерно соса и оставяме да се вари още 5 минути.

IMG_20160604_110815

Поднасяме топли или студени.

Вашият коментар