СПА-ПЕДИКЮР У ДОМА

Добре поддържаните крака са неразделна част от цялостното ни възприятие за красота . Това възприятие излиза на дневен ред в сезона на сандалите и чехлите.

Често, краката ни са най-добрите показатели за това колко добре се грижим за себе си. Нашите крачета носят теглото ни през цялото време. Не пренебрегвайте грижите за тях, особено в сезона на ваканциите! В сравнение с инвестициите в пари и време за останалата част от козметичните грижи за красотата Ви, педикюрът е неангажираща процедура, изискваща само няколко свободни часа на сезон. Най-добрата новина е, че не се налага да излизате, за да получите удоволствието да разходите новите си отворени обувки с красиви крака:можете да си подарите блестящи стъпала в уюта на вашия дом.

5

Отделете си време, излезте на въздух, в най-зеления кът на градината под прохладната сянка на някое дърво или тента, пуснете си музика или вземете любимото списание и ледено коктейлче….хехе.

                                                       ~~~~~ ~~~~ ~~~~~~ ~~~~
          ~~~~~ ~~~~ ~~~~~~ ~~~~
                                                         ~~~~~ ~~~~ ~~~~~~ ~~~~
N.B.: Ако имате дъщери – още по-добре: направете си разкрасяващ спа-следобед в градината или у дома! Чаеното парти би било повод да поканите и приятелки;-)

 

За домашния спа-педикюр ще имате нужда от:

• Вана с топла вода
• Соли за вана / душ гел/ скраб за ходила
• Нокторезачка/ пръчица за избутване на кожички
• Пила за нокти/ пемза / пила за крака
• Лакочистител
• Омекотител за кожички/ Овлажнител
• Чиста кърпа/памучни тампони
• Билки*: роза, лавандула, мента, лайка
• Масла*: зехтин, какаово, кокосово /каквото имате у дома/
• Цитруси*: лимон, грейпфрут/ ябълков оцет/сода

8 -те изпитани стъпки на спа-педикюра у дома:

Педикюр

1. Подготвяме ноктите: Почистваме ноктите си с памук и лакочистител и отстраняваме стария лак. Изрязваме ноктите си с помощта на нокторезачка до предпочитаната дължина. Не режем ъглите твърде дълбоко. Пилим ноктите си, като им придаваме формата, която ни допада – квадратна, кръгла или овална.

2. Отпускаме краката си във ваничката:Това е може би е най-релаксиращото и луксозно усещане при педикюра. Да потопим краката си в топлата и ароматна вода , е чудесен начин да разпуснем след напрегната седмица.За да се насладим на този релакс, трябва да направим следното:

  • Изливаме малко топла вода във ваната, достатъчна, за да покрие глезените.
  • Добавяме във водата шампоан или душ-гел и шепа морска сол в течността за накисване, резен цитрус, отвара от лайка или мента. Морската сол ще ексфолира ходилата, докато се разтваря, също така ще действа и като нежен ексфолиант върху долната част на ходилата.
  • Потапяме краката си във ваната. Не забравяме да си вземем студената напитка, списанието, за което не ни остава време пускаме си музиката, която ни харесва….хммм…. и така „стоически изчакваме“ 20-30 минути;-).
  • След това подсушаваме краката си с кърпа.

 

3. Ексфолираме ходилата

Това е моментът, в който може да използваме готов или домашен скраб за крака. Можем да използваме готов скраб или да си направим такъв сами. Нанасяме обилно количество от ексфолианта, като имитираме формата на къс чорап, без да пропускаме зоните между пръстите на краката, страничната част на ходилата и основата на глезените. Масажираме нежно за 2-3 минути.След това отмиваме ексфолианта и подсушаваме с кърпа.

*** Рецепта за скраб ***

Ако не разполагате с готов продукт, можете спокойно да ползвате тази рецепта, за да си приготвите сами скраб за крака :

Съставки:
• 2 с. л. – кафява захар
• 1 с. л. – пчелен мед
• 2 с. л. – овесени трици или бадемови трици
• 1 с. л. – лимонов сок
• 1 ч. л. – зехтин
Приготвяне:
1. Смесете овесените трици и захарта.
2. Към тази смес добавете лимоновия сок и меда  и разбъркайте добре.
3. Добавете зехтина и разбъркайте отново. Изсипете в контейнер или малка купичка.
Ако имате напукани пети, смесете вазелин с лимонов сок втрийте върху петите. Увийте краката си със свежо фолио и обуйте широки памучни чорапи. Останете така през нощта, за да намерите щастливи краката на следващата сутрин.

4. Омекотяваме кожичките на ноктите
След като подсушим краката си, втриваме леко вазелин за омекотяване в основата на нокъната плочка. Използваме пръчица за избутване на кожички, за да оформим добре ноктите като овал, бадем или правоъгълник.

                                       ***  Рецепта на крем за омекотяване  ***

Ако не разполагате с крем за омекотяване на кожички у дома, по-долу ще прочетете бърза рецепта, която може да приготвите сами.
Съставки:
• 3 с. л. – зехтин или бадемово масло
• 1 с. л. – Кокосово масло(по избор)
• 1 с. л. – Глицерин
Приготвяне :
1. Затоплете зехтина в дебелостенен съд на котлона, или в микровълновата.
2. Добавете глицерина или кокосово масло/ етеричното масло/.
3. Разбъркайте, до получаване на хомогенна смес. Вашият крем е готов. Оставете го да се охлади и го пресипете в празен контейнер от крем. Може да се съхранява за по-дълго време в хладилник.
***

5. Полираме ноктите
Както всички знаем, полирането на нокти се прави със специална пила за полиране. Този тип пила има 3 най-често 4 зони с различна повърхност за отстраняване на ръбове и неравности, заглаждане и полиране на ноктите, докато накрая нокътните плочки блеснат. След полирането изплакваме и подсушаваме краката си с кърпа.
6. Лакираме
Поставяме памучни тампони между всеки един от пръстите на краката , за да ги разделим или използваме сепаратор за педикюр.Вече можем да нанесем лака за нокти, накисваме ноктите за кратко в ледена вода.Това ще помогне за по-бързото изсъхване на лака за нокти. Повтаряме за да постигнем по-голяма устойчивост.

7. Почистваме излишния лак, нанесен по невнимание по кожата
Можем да отстраним нанесения по невнимание лак от кожата около ноктите като напоим памучен тампон с лакочистител и минем с него по външните краища на ноктите. Така ще отстраним и случайните остатъците от масла, оставени от крема за омекотяване на кожички.

8. Хидратиране и масаж на ходилата. Подарете си тази луксозна спа-процедура. В случай, че няма желаещи да масажират ходилата ви, направете го сама. Нанесете дебел слой мазен подхранващ крем и втривайте спокойно и равномерно до пълното усвояване на продукта от кожата на ходилата. Вземете допълнително количество от крема и повторете процедурата, но този път разнесете крема и нагоре през глезените и прасците, до колената. Така ще сме сигурни, че няма да се притесняваме от онзи ефект „змийска кожа“, който се наблюдава понякога по босите дамски крака;-)

Ще се радвам да споделите вашите рецепти и трикове в коментарите!

 

 

Вашият коментар