Много честно тайната на успешно приготвеното ястие по рецепта се дължи на стриктното спазване на грамажите и мерните единици, посочени в нея.
Всички начинаещи и напреднали кулинари имат своите (не)приятни изненади и спомени, свързани с грешно приложени грамажи.
Лично аз не съм от тези „стриктни“ кулинари. Трудно спазвам точните рецепти. Предпочитам да се доверявам и на мерната техника „на око“ ;-).
НО си имам правило, когато приготвям храна за любимите си хора и го правя ВИНАГИ с настроение и желание и любов.
Така нещата се получават по естествен начин.
Щипката „любов“ към всяко ястие е задължителна, за да сме доволни от резултата.
Нали съм си средностатистически любител кулинар,
аз не винаги помня колко грама тежи 1 чаена чаша от даден продукт.
За това си направих постер, който прикрепих към вътрешната стена на вратичката на кухненски шкаф .
****
Освен това знам, че :
- 15 пълни супени лъжици брашно (с калпаче) = 1 чаена чаша.
- 1 яйце размер S тежи около 50 гр. (над 43 до 52 гр.)
- 1 яйце размер M тежи около 60 гр. (над 53 до 62 гр.)
- 1 яйце размер L тежи около 70 гр. (над 63 до 72 гр.)
- 1 яйце размер XL тежи над 70 гр.
- 1 жълтък тежи 1/2 от грамажа на яйцето.
- 1 средна глава лук е ок. 70 гр., а големите са ок. 100 гр.
- 1 морков е ок. 40 гр.
- 1 чушка е ок. 50 гр.
- 1 голяма ябълка е ок. 130 гр.
- 1 кубче мая е 40 гр.
- 1 щипка сол тежи 1 гр.
- Масло, колкото яйце е 70 гр.
- 1 филия хляб, рязан машинно е ок. 30 гр.
Естествено, ако сте един от хората, които държат педантичното и стриктно следване на грамажите, то вие сигурно разполагате вече с последен модел маркова електронна везна, от тези, които навлязоха в кулинарията напоследък.
Аз лично предпочитам механичните. Само, че както казах в началото, следването на точните мерки не винаги е достатъчно за постигането на перфектен резултат.
Така, че ако сте в настроение за готвене действайте и се забавлявайте!
Няма нужда да се тормозите, дали сте конвертирали правилно мерните единици от рецептата и дали грамажът е идентичен до втория знак след десетичната запетая с посочения в рецептата!
Дори и да не се получи от първия път, винаги може да повторите опита, нали? ;-).