Изпробвах тази рецепта от стара книга на майка ми, заради голямото количество ябълки, с които разполагаме тази година. До сега предпочитах дюлите като плод, от който да правя желета.
Варивото от ябълки и сливи се много приятно на вкус и за това смятам да добавя рецептата към семейния кулинарен сборник ;-).
Желето по тази рецепта е подходящо за използване както за палачинки и бухти, така и при направата на сладкиши и слепени бисквити.
Съставки:
- 2 килограма ябълки: жълти, зелени, червени
- 1 килограм сливи
- 1 кг. захар
- 0,600 мл. вода
- 1,5 с.л. пектин
- 3 листенца индрише
- 2 пак. ванилия
Приготвяне:
Почистваме ябълките от семенниците. Нарязваме плода на малки парченца.
Обезкостяваме сливите и ги режем на дребно.
Поставяме в тенджера с вместимост поне 6 литра.
На всеки килограм плод добавяме по 200 мл. вода. Варим под капак за 45 минути, след което дърпаме съда от огъня и изчакваме да се охлади.
Пасираме сварения плод и прецеждаме съдържанието през сито или тензух и измерваме количеството на плодовия сок, за да определим количеството захарен сироп, който ще ни е необходим.
За всеки литър плодов сок трябва да приготвим смес от 1 кг. захар, към който да добавим 1,5 с.л. пектин и 2 ванилии. Смесваме сухите съставки и ги добавяме към плодовия сироп.
Слагаме съда на котлона и варим още около 1,5 часа на умерена сила на огъня.
По време на варенето бъркаме течността с дървена лъжица, за да избегнем загаряне, докато консистенцията се сгъсти дотолкова, че при повдигането на дървената лъжица, желето започне да се изсипва на „парцали“.
Дърпаме тенджерата настрани и оставяме върху решетка, за да се охлади.
След това разсипваме в сухи съдове, затваряме с капачки и пренасяме на тъмно и хладно в килера.
N.B.: Определено съм доволна от резултата: Чудесна текстура, добре желира и с пленителен аромат тип: като започнеш да опитваш и ти е трудно да се спреш.