ЖЕЛЕ ОТ ЯБЪЛКИ И СЛИВИ

Изпробвах тази рецепта от стара книга на майка ми, заради голямото количество ябълки, с които разполагаме тази година. До сега предпочитах дюлите като плод, от който да правя желета.

Варивото от ябълки и сливи се много приятно на вкус и за това смятам да добавя рецептата към семейния кулинарен сборник ;-).

Желето по тази рецепта е подходящо за използване както за палачинки и бухти, така и при направата на сладкиши и слепени бисквити.

Jele yabalki

Съставки:

  • 2 килограма ябълки: жълти, зелени, червени
  • 1 килограм сливи
  • 1 кг. захар
  • 0,600 мл. вода
  • 1,5 с.л. пектин
  • 3 листенца индрише
  • 2 пак. ванилия

 

Приготвяне:

Почистваме ябълките от семенниците. Нарязваме плода на малки парченца.

Обезкостяваме сливите и ги режем на дребно.

Поставяме в тенджера с вместимост поне 6 литра.

На всеки килограм плод добавяме по 200 мл. вода. Варим под капак за 45 минути, след което дърпаме съда от огъня и изчакваме да се охлади.

Пасираме сварения плод и прецеждаме съдържанието през сито или тензух и измерваме количеството на плодовия сок, за да определим количеството захарен сироп, който ще ни е необходим.

За всеки литър плодов сок трябва да приготвим смес от 1 кг. захар, към който да добавим 1,5 с.л. пектин и 2 ванилии. Смесваме сухите съставки и ги добавяме към плодовия сироп.

Слагаме съда на котлона и варим още около 1,5 часа на умерена сила на огъня.

По време на варенето бъркаме течността с дървена лъжица, за да избегнем загаряне, докато консистенцията се сгъсти дотолкова, че при повдигането на дървената лъжица, желето започне да се изсипва на „парцали“.

Дърпаме тенджерата настрани и оставяме върху решетка, за да се охлади.

След това разсипваме в сухи съдове, затваряме с капачки и пренасяме на тъмно и хладно в килера.

IMG_20160901_141035

N.B.: Определено съм доволна от резултата: Чудесна текстура, добре желира и с пленителен аромат тип: като започнеш да опитваш и ти е трудно да се спреш.

 

 

 

Вашият коментар