МАСЛЕНИ СПИРАЛИ С ШОКОЛАД И ВАНИЛИЯ

Все се каня да направя отново тези бисквити, защото ми хареса идеята за спиралите. Естествено и днес не са идеално оформени, но пък обливането им с шоколадова глазура добави към вкуса нещото, което ми се струваше, че липсва при предния опит.

За да не се повтарям, ще спомена, че това са от онези бисквити, които може да приготвим предварително и да оставим във фризера до момента, в който сме решили да ги печем. Мога да опиша вкуса на тези бисквити като : „котешко езиче с шоколад“.

Осезаем аромат на маслото, в съчетание с финия привкус на ванилия, какао и шоколад са тайните козове на тези малки маслени спирали.

ЗА БЯЛОТО ТЕСТО:

  • Захар – 1 ч.ч.
  • Масло – 100 гр.
  • Брашно – 2 ч.ч.
  • 1 яйце
  • 2 пак. ванилия
  • 2 с. л. студено прясно мляко

Пресяваме брашното върху плота, добавяме захарта. Правим кладенче в образувалата се купчинка и в кладенчето добавяме яйцето, а после и нарязаното на малки кубчета студено масло и млякото. Загребваме с ръце и започваме да стриваме до получаването на трохи. Работим бързо и замесваме тесто, което оформяме на топка, покриваме със свежо фолио и оставяме във фризера за около 20 минути , а може и за няколко дни, както стана при мен.

ЗА КАКАОВОТО ТЕСТО:

  • Захар – 1 ч.ч.
  • Масло – 100 гр.
  • Брашно – 1 и 2/3 ч.ч.
  • 1 яйце
  • Какао – 4 с.л.
  • 3 с. л. студено прясно мляко

Действаме по същия начин, както при бялото тесто. Оформяме на топка и прибираме за 20 мин. във фризера.

Вадим двете теста и разточваме върху хартия в правоъгълна форма.Масленото тесто се разточва много лесно, когато е поставено между листове фолио, така че ако имате възможност, работете по този начин.

Поставяме двата правоъгълника един върху друг и навиваме.Опаковаме като бонбон и оставяме във фризера да стегне.

След около половин час вадим рулата, режем на тънки слайдове и поставяме върху хартия за печене. Печем на 200 ° С за 10 минути.

 

След изпичането оставяме бисквитите да се охладят. През това време си правим глазура от разтопен шоколад 100 гр. с масло – 50 гр.

В случая аз ги затоплих в микровълновата фурна за 1 минута:

Остана да разбъркате с шпатула глазурата и да облеете бисквитите от едната страна.

По желание може и да ги слепите една с друга.

Това е.

А сега, да сложим чайника на печката и да се обадим бързо на съседката, че я чакаме на сладка приказка:-).

Вашият коментар