Копринено тесто

Това тесто е спомен от моментите, в които баба ми правеше своята пита- слънце. Казваше: Гледай и се учи! Ела и пипни тестото, копринено е. Сега опитай да месиш сама. За това тесто не ти трябва сила, а само желание и любов. Не натискай а леко гали тестото, докато месиш. Винаги, когато месиш мисли за хубави неща, благославяй хляба, за да бухне!

Тогава ми се струваше странно, само мигах и се стараех да запомня.

Разбрах думите й години по-късно, когато започнах да меся сама това тесто по специални поводи. Винаги, когато исках да зарадвам децата си, се сещам за горните думи на баба и спазвам тайния ритуал 🙂

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
40 г мая – кубче жива мая
2 ч. л. захар
1 щипка сол
500 мл топла вода или мляко за маята
200 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца без един жълтък за намазване

ЗА ПИТКА:

  • 1 с.л. оцет

Смес за намазване на питката:

30 гр. свинска мас, 30 гр. масло и 30 гр. олио
3 с л олио за намазване на тавата за печене

ПЛЪНКА по избор:

kifli4ki1d

ЗА СОЛЕНО ТЕСТО :
сирене с яйце, спанак със сирене,кашкавал, колбас итн.

Украса: сусам, маково семе,

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтваряме маята в 500 мл. прясно мляко с 1 с. л. захар, 1 ч.л. сол .

Щом шупне, добавяме 200 мл. кисело мляко с 1 ч.л. сода за хляб.

Разбъркваме добре сместа и добавяме яйцата /без 1 жълтък, който заделяме за намазване/.

Продължаваме да бъркаме и добавяме 500 гр. брашно и изчакваме 10 минути.

Започваме да замесваме, като добавяме брашно до получаването на лепнещо тесто. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме тестото за 30 минути да се надигне.

За питка:

Разделяме тестото на 3 части. Всяка от частите месим на ръка и оставаме настрани за още 10 минути, за да си починат и да бухнат.

Докато си почиват, ние си приготвяме плънката и сместа за намазване

Вземаме първата част, месим я до получаване на гладко меко тесто, разточваме на кръг с дебелина 4-5 мм и намазваме със сместа от мас и масло. Навиваме на точилката и прехвърляме в тава.
Месим и разточваме втората част. Намазваме с маслената смес, навиваме на точилката и слагаме върху първата част.
Третата част обработваме по същия начин, но я разточваме и намазваме на плота.

Ако сте избрали плънка, разпределяте я върху първия пласт и я покривате с една от другите две части. Разточвате внимателно и слагате последната част. Разпределяте останалата плънка.
Получава се нещо като 3 пици една върху друга.
Разточваме ги заедно в кръг с дебелина 5-6 мм.

За кифлички:

Разделяме тестото на три и разточваме всяка част по отделно.

Разрязваме кръга като пица на 10-12 парчета. Разпределяме плънката и

завиваме всяко парче от широката част към върха и подреждаме в тавата.

Намазваме с олио и поръсваме с маково семе.

kifli4ki1c

Вашият коментар