Chocolate Crazy cake

Казват, че това е много стара традиционна рецепта на американските фермерски домакини.

Жените са я приготвяли за десерт на многото работници, трудещи се във фермите по време на кампаниите. Обичали са я, защото се приготвя бързо и простичко, а е с неустоим вкус, който няма как да не допадне на всекиго. Освен това е подходящ при спазване на пости.

Освен това, съставките на кейка били винаги на лице в килера на която и да е ферма.

 

 

Е, тук нямаме американски фермерки, но ние също обичаме много да си угаждаме на небцето с този непретенциозен, но и неустоимо вкусен кейк.

chokolate-crazy-cake1bСъставки:

  • Брашно – 2,5 ч.ч.
  • Захар – 1,5 ч.ч.
  • Какао – 5 с.л.
  • Сол – 1 ч.л.
  • Сода бикарбонат – 2 ч.л.
  • Оцет – 2 с.л.
  • Ванилия – 2 пак.
  • Канела – 1 ч.л.
  • Вода – 2 ч.ч.
  • Растителна мазнина – 0, 5 чаши + 2-3 с.л. за намазване на тавата

 

В купа за миксиране изсипваме сухите съставки: брашно, захар, какао,солта, ванилия и канела. Накрая изсипваме содата.

Добавянето на мокрите съставки става като първо изсипем оцета (върху содата, за да я накара да се активира). След това изливаме чашите с вода и накрая прибавяме олиото.

Разбъркваме всичко смело и на ръка. Не е нужно да се ползва миксер. Не се престаравайте с бъркането.

Изсипваме в намазнена тава и печем на 200 °С за ок. 30 минути.

chokolate-crazy-cake2

 

Подходящи глазури:

Какаова глазура:

пудра захар – 1 ч.ч.
масло – 50 гр.
прясно мляко – 5-6 с.л.
какао – 3 с.л.

Шоколадова глазура:

  • Шоколад – 100 гр.
  • масло – 50 гр.
  • Прясно мляко – 3 с.л.

Жълтъчна глазура:

  • жълтъци – 4 бр.
  • пудра захар – 1 и 3/4  ч.ч.

Тази глазура се излива към кейка 20 минути след началото на печенето и се пече заедно с него за около 15 минути на 180 ° С и включен вентилатор. Наглеждайте процеса на печене, за да избегнете напукването на глазурата.При нужда, намалете градусите на печене и увеличете малко времето за печене.

chokolate-crazy-cake2a

В случай, че приготвяме сладкиша по време на пости, можем да поръсим просто с пудра захар.

  • Сложете решетка с мотив и използвайте сито, за да украсите сладкиша семпло и елегантно.

 

N.B.: Ако се чудите за какво да използвате белтъците, в случай, че използвате жълтъчната глазура – веднага подсказвам: Време е за торта „Павлова“. Не се притеснявайте, че ще се сдобиете с много десерти…..Chokolate crazy кейка свършва в рамките на часове….;-).

Вашият коментар