Казват, че това е много стара традиционна рецепта на американските фермерски домакини.
Жените са я приготвяли за десерт на многото работници, трудещи се във фермите по време на кампаниите. Обичали са я, защото се приготвя бързо и простичко, а е с неустоим вкус, който няма как да не допадне на всекиго. Освен това е подходящ при спазване на пости.
Освен това, съставките на кейка били винаги на лице в килера на която и да е ферма.
Е, тук нямаме американски фермерки, но ние също обичаме много да си угаждаме на небцето с този непретенциозен, но и неустоимо вкусен кейк.
Съставки:
- Брашно – 2,5 ч.ч.
- Захар – 1,5 ч.ч.
- Какао – 5 с.л.
- Сол – 1 ч.л.
- Сода бикарбонат – 2 ч.л.
- Оцет – 2 с.л.
- Ванилия – 2 пак.
- Канела – 1 ч.л.
- Вода – 2 ч.ч.
- Растителна мазнина – 0, 5 чаши + 2-3 с.л. за намазване на тавата
В купа за миксиране изсипваме сухите съставки: брашно, захар, какао,солта, ванилия и канела. Накрая изсипваме содата.
Добавянето на мокрите съставки става като първо изсипем оцета (върху содата, за да я накара да се активира). След това изливаме чашите с вода и накрая прибавяме олиото.
Разбъркваме всичко смело и на ръка. Не е нужно да се ползва миксер. Не се престаравайте с бъркането.
Изсипваме в намазнена тава и печем на 200 °С за ок. 30 минути.
Подходящи глазури:
Какаова глазура:
пудра захар – 1 ч.ч.
масло – 50 гр.
прясно мляко – 5-6 с.л.
какао – 3 с.л.
Шоколадова глазура:
- Шоколад – 100 гр.
- масло – 50 гр.
- Прясно мляко – 3 с.л.
Жълтъчна глазура:
- жълтъци – 4 бр.
- пудра захар – 1 и 3/4 ч.ч.
Тази глазура се излива към кейка 20 минути след началото на печенето и се пече заедно с него за около 15 минути на 180 ° С и включен вентилатор. Наглеждайте процеса на печене, за да избегнете напукването на глазурата.При нужда, намалете градусите на печене и увеличете малко времето за печене.
В случай, че приготвяме сладкиша по време на пости, можем да поръсим просто с пудра захар.
- Сложете решетка с мотив и използвайте сито, за да украсите сладкиша семпло и елегантно.
N.B.: Ако се чудите за какво да използвате белтъците, в случай, че използвате жълтъчната глазура – веднага подсказвам: Време е за торта „Павлова“. Не се притеснявайте, че ще се сдобиете с много десерти…..Chokolate crazy кейка свършва в рамките на часове….;-).