ФЪЧ С ЛЕШНИЦИ

Навън жълтеят листата, но все още е топло и слънчево.

Сега е моментът да се наслаждава човек на гледката, докато си пие чай на терасата и си бъбри с приятелка.

Идеята е супер, но липсва нещо към чая….

 

Нямам предвид алкохолни напитки. По- добре ще се връзва със този стар английски сладкиш, сервиран за тийтайма.

fy41a

 

И така, да изброим

продуктите:

  • Захар – 1,5 ч.ч.
  • Брашно -1,5 ч.ч.
  • Яйца – 3 бр.
  • Масло – 180 г.
  • Кисело мляко – 0,5 ч.ч.
  • Сода бикарбонат – 0,5 ч.л.
  • Бакпулвер – 1 ч.л.
  • Ванилия – 2 пак.
  • Вода 80 мл.
  • Лешници – 100 гр.

fy42a

Захарта, какаото, маслото и водата се кипват на котлона, докато се разтопи захарта.

Сместа се дърпа от котлона , за да се охлади. Когато това се случи, отделяме 1 ч.ч. от общото количество за глазиране на сладкиша.

Останалите продукти се смесват в купа за миксиране. В купата се излива и какаовата смес. Съдържанието разбиваме добре с миксера за ок. 5 минути. Накрая добавяме прясно изпечените и счукани на дребно лешници.

Печем 20 минути на силна фурна в тава, покрита с восъчна хартия.

fy43

След изпичането прехвърляме сладкиша в чиния и отделяме хартията. Отгоре заливаме с оставената какаова смес. Добре е предварително да набодем с вилица повърхността, за да може какаовия сос да попие по-бързо.

Сладкишът си заслужава да опитате да го приготвите.

Опитате ли веднъж, ще опитате отново и отново. Вкусен е и води до пристрастяване 😉

Това е от мен:

Приятна почивка на всички!

 

fy41c

Вашият коментар