Съставки
ЗА ФУНИЙКИТЕ
- яйца – 2 бр.
- захар – 1 ч.ч.
- кисело мляко – 1 ч.ч.
- сода – 1 ч.л.
- олио – 1/2 ч.ч.
- брашно – около 700 г
* Тъй като от една доза излизат около 25 фунийки от моите формички, по- често правя двойна доза на посочената тук
ЗА КРЕМА
- прясно мляко – 1 л
- захар – 1 ч.ч.
- яйца – 2 бр.
- брашно – 2 с.л.
- какао – 3 с.л.
- ванилия – 1 бр.
- масло – 50 г
От горните съставки се омесва меко тесто. Започва се с яйцата и захарта, към които след разбиването прибавяме киселото мляко с разтворената в него сода. След това изливаме олиото и започваме да добавяме брашното, до получаването на тесто, което не лепне и се разточва лесно.
Овиваме формичките за фунийките с лента от тесто под ъгъл и нареждаме заготовките върху тава, застлана с хартия за печене.
Намажете формичките с много малко олио, само при първото навиване.
Вземете лентичка тесто и я навийте върху формичката, така, че краищата да се застъпват, за да не изтече след това крема, с който ще се напълнят. Редете фунийките в тавата, на разстояние една от друга, за да не се слепят по време на печенето.
Оставете малко от формичката необлепена с тесто, за да ви е по-лесно да извадите формичките след изпичането.
Запичаме тестото до готовност за 10-15 мин. при 180 °С
Сваряваме крем от горните съставки. Отделяме една чаша от млякото. Слагаме останалото количество, заедно с ванилията и какаото на котлона.
Разбиваме добре яйцата със захарта, докато сместа започне да изсветлява.
Към тази смес, без да спираме миксера, добавяме постепенно брашното и накрая какаовото мляко.
Когато сместа с млякото на котлона се хомогенизира и започне да завира, изливаме на тънка струйка яйчната смес. Разбъркваме непрекъснато с дървената лъжица или шпатула, за няколко минути, докато сместа заври и започне да се сгъстява. Дърпаме крема от огъня . На този етап добавяме маслото и продължаваме да разбъркваме, докато крема стане гладък и лъскав.
Дърпаме от огъня и оставяме на хладно, докато изстине.
По принцип крема се изсипва изстинал във фунийките с помощта на шприц.
В случай, че се налага да ги поднесете преди да са минали 24 часа, то може да напълните фунийките, докато кремът е още леко топъл, за да омекнат по-бързо.
Накрая връхчето и отвора на фунийката се потапят в смлени орехи.