С началото на Декември дойде и идеята за еклери.
Малко модифицирах рецептата, която използвах преди и станаха пухкави и с добре оформена кухина. Има още какво да се желае, но определено ще ползвам и за напред тази рецепта като базова:
Продукти:
- Вода – 250 мл.
- Мляко – 50 мл.
- Масло – 120 гр.
- Захар – 2 с.л.
- Брашно – 200 гр.
- Ванилии – 2 оп.
- Яйца – 4 бр.
Пареното тесто се приготвя па принцип много бързо. В тенджера или касерола изливаме млякото, водата, маслото, захарта и ванилията. Когато сместа се затопли добре и се хомогенизира, изсипваме наведнъж цялото брашно и разбъркваме енергично с лъжица, докато тестото започне да се заглажда и оформя на топка и се отделя от стените на съда.
След като приготвим тестото, трябва да му оставим достатъчно време за охлаждане (повече от половин час), преди да продължим нататък.
Следващият етап е постепенното добавяне на яйцата. За целта е добре да счупим предварително четирите яйца в един съд, от който ще добавяме по малко, докато разбиваме с миксера.
При разбиването може да добавим допълнително аромати и есенции.
Когато тестото стане еднородно и лъскаво, започваме с оформянето на еклерите. В тава за печене, застлана с хартия, шприцоваме или изсипваме с лъжичка по малко от тестото .
Важно е да оставим достатъчно място, защото еклерите бухват и се надуват по време на печене. Печем за ок. 30 мин. на 180 ° С в предварително загрята фурна. Важно е да не забравяме, че по време на печене не можем да отваряме фурната, защото еклерите ще спаднат.
От горната доза излизат 36 бр. еклери.
Докато еклерите си почиват след като сме ги извадили от фурната, можем да приготвим крема за запълването им. Тук може да си поиграем в зависимост от вкусовите си предпочитания. В случая използваме домашен млечен крем с бял шоколад.
За крема:
- 300 мл. прясно мляко
- Захар 50 гр.
- Ванилия – 1 оп.
- Жълтъци – 2 бр.
- Брашно -2 с.л.
- Бял шоколад – 100 гр.
- Лимонова кора – 1 с.л. настъргана и наситнена
Стараем се да наситним лимоновата кора на много дребно, в случай, че ще използваме пош за пълненето на еклерите.
За декориране използваме пудра захар или бял шоколад!