Докато сме на ретро вълна и разлистваме тефтерите с рецепти, да се спрем и на още една класика от близкото минало – прасковките. Това е един по-интересен вид пълнени курабийки, чието приготвяне изисква време. Аз винаги си отделям 2 дни, за да ги завърша.
Освен това, тези курабийки изискват време и за да омекнат. Т.е. спокойно може да ги приготвим няколко дни по-рано.
Необходими продукти за тестото:
- 4 яйца
- 2 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 180 гр. олио
- 1 с.л. сода
- 2 пак. ванилия
- 1,2 кг. брашно
За плънката:
- 3 с. л. какао
- 50 гр. краве масло без сол
- 5 с. л. захар
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 чаени лъжици екстракт ванилия
- 1 к. ч. ядки или сушени плодове
- наситнени трохи от сладките
За украса:
- сладкарска боя – червена и жълта
- по 100 мл. топла вода за всеки цвят боя
- захар за овалване на курабиите
- листа за украса – от чемшир или други по твърди листа, които не повяхват лесно
Начин на приготвяне:
Яйцата се смесват със захарта и се разбиват докато се получи пухкав крем. Содата се разтваря в киселото мляко и се добавят към яйчната смес. Прибавят се последователно олиото, ванилията и брашното. Замесва се меко тесто, което не трябва да лепи.
Тестото се оставя за около половин час в хладилника.
След това оформяме малки топчета и ги слагаме в тава, застлана с хартия. Топчетата трябва да са по-малки от топче за пинг-понг, тъй като по време на печене се надуват. Една добра идея е да се притискат леко при поставянето.
Пекат се на 180° С до порозовяване.
Получават се половинки за около 45 прасковки.
Вътрешността на половинките се изрязва с остър нож или с чаена лъжичка. По-лесно се изрязват, когато курабийките са топли.
- В случай, че не успеете да издълбаете всички половинки веднага, не е проблем в последствие да ги затопляте в микровълнова фурна за около половин минута, докато омекнат 😉
След като сте подготвили половинките, трябва да ги запълните с плънката, с описаните по-горе продукти.
Следва боядисването на прасковките. Разтваряте жълта и червена боя с по 100 мл. топла вода. Същевременно подготвяте и съд с кристална захар.
Всяка прасковка топите в жълтия, а след това и в червения разтвор. Овалвате в кристална захар и поставяте в плато.