Чушките, пълнени със сирене са любимо ястие, присъстващо често на много трапези през лятото.
Видях в мрежата интересни варианти за пълнени чушки с яйце и сирене на фурна и реших да ги модифицирам според наличностите в моя хладилник и вкусовете на членовете от семейството.
Реших да напълня чушки с полента /позната у нас и като качамак ;-)/ със сирене и босилек.
За целта използвах:
- 700 гр. чушки
- 100 гр. царевичен грис
- 600 мл. вода
- 1 глава зелен лук
- 2-3 стръка босилек.
- 400 гр. козе сирене
- 100 гр. извара
- 2 яйца
- зехтин – 50 мл.
Задушаваме глава зелен лук в малко зехтин. След като омекне добавяме водата.
При завирането изсипваме на тънка струйка гриса и бъркаме енергично. Минути след завиране, сместа се сгъстява. Дърпаме съда от котлона.
Добавяме натрошеното сирене и продължаваме да бъркаме, докато почне да се топи, а сместа започне да се охлажда. Добавяме 2 яйца и накълцания босилек. Оставяме сместа да се поохлади.
Пълним зеленчуците със сместа и подреждаме в тавичка. Останалата смес разпределяме в тавичката, доливаме 1/2 ч.ч. вода и поръсваме с останалия зехтин.
Печем 30 минути, обръщаме чушките от другата страна и допичаме до готовност.