Кълцана мусака

В разгара на лятото Ви предлагам по-лек вариант на традиционната мусака.

Продукти:
600 гр. пилешко филе

Kylzana musaka5100 гр. сирене
1 тиквичка
3 пресни морковчета
1/2 ч.ч. грах /консерва/
3/4 ч.ч. ориз
1/2 вр.- копър
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер млян
2 с.л. зехтин
5 с.л. олио

Заливка: 2 яйца, 1/2 оп. кисело мляко,сиренето (натрошено) и 3 с.л. брашно.

Сос:  Пресован чесън (2 скилидки)със сол и зехтин,1/2 оп. кисело мляко и копър.

Приготвяне:
Накълцвате месото на големи зарчета и правите мини марината с 1 с.л. зехтин, щипка сол и черен пипер.

Нарежете лука и тиквичките на кубчета, морковите на фини кръгчета.
В касерола загрейте 5 с.л. олио. Добавете накълцаното месо и 2 обелени и нарязани скилидки чесън. Задушете месото за 4-5 минути. Добавете 2 ч.ч. вода и задушете месото за 10 минути.
Извадете от касеролата с решетъчна лъжица и разпределете месото в тавата за печене.

 

Kylzana musaka5

Запържете в тиган ориза до златисто и добавете последователно тиквичките, морковчетата и граха.

Залейте с бульона, в който задушихте месото и щипка сол и оставете на котлона за 2-3 минути, докато се смесят ароматите.

Добавете копъра и разбъркайте добре сместа.

 

Изсипете и разпределете в тавата за печене.

Долейте половин ч.ч. вода.
Печете 30 мин. на 200 ◦С.

Изсипете заливката върху мусаката. Върнете във фурната за още 10 минути.

Поднесете заедно със соса.

Kylzana musaka1

И…..остава да ви пожелая:

„Добър апетит! „

 

 

Вашият коментар